10 jaar Maliskamp Zomer Event

Woensdag 19 juni 2019

10 jaar Zomer Event: wat een feest!

Toen in het voorjaar van 2009 wat ouders op basisschool De Masten door kersverse buurtbewoner Josje Verbeeten werden gepolst of ze wilden meehelpen bij het organiseren van een “buurtdag” in de zomer, werd er meteen enthousiast gereageerd. Het team zocht samenwerking met Jasper van scouting Sint Tarcisius en organiseerde in no time leuke sportieve activiteiten en een afsluitend feest. 

Het Zomer Event Maliskamp was geboren, en een aantal verschillende evenementen later stond Maliskamp Events op de kaart. Maliskamp Events had een simpel doel: ontmoeten, beleven, feesten. Dit kwam voort uit de missie; met elkaar fijn wonen in Maliskamp door via evenementen de onderlinge buurtbinding te versterken. 

Enthousiasme blijft groot

Ook de gemeente ’s-Hertogenbosch is al sinds de start 10 jaar geleden enthousiast over het initiatief van de vele buurtbewoners. Ook deze 10e keer zijn we weer verheugd dat we op hun steun mogen rekenen! 

Wat ooit klein begon, groeide al snel uit tot een jaarlijkse happening waar honderden Maliskampers weer naar uitkijken. Het evenement trekt dan ook jong en oud! Iedere inwoner van Maliskamp is welkom en elk jaar zijn er zeker 300 tot 400 buurtbewoners die het evenement bezoeken en aan de activiteiten meedoen.

Voor en door Maliskampers

Wat maakt het Zomer Event Maliskamp nou zo bijzonder?

Allereerst de grote betrokkenheid vanuit de wijk. De organisatie kan natuurlijk niet zonder vrijwilligers, en elk jaar zijn er zo’n 50 buurtbewoners direct en indirect betrokken bij het evenement, en het enthousiasme blijft onvoorwaardelijk groot. 

Maar ook de gekke, hilarische en sportieve activiteiten zijn altijd een hit. Zo waren er vliegende tapijten achter de tractoren van Paul en vlonderbruggen over het water. Bij het touwtrekken kan de jeugd kromliggen van het lachen om de vaders die zichzelf tegenkomen, “ze staan voor schut”. En diezelfde jeugd ligt vervolgens zelf in de sloot bij het survivallen, gaat lekker voetballen, dansen met Ingrid of knutselen, of doet mee aan allerlei andere knotsgekke activiteiten. Zo zijn er dans- en golf-clinics geweest, fiets- en mountainbike tochten georganiseerd. Voor onze hangjongeren werd ooit een geleende Engelse bus ingericht als jeugdhonk. Het lasergamen voor de kids ontaarde eens in een fanatiek gevecht van door bosjes achter elkaar aan rennende ouders, die weer even dachten 16 te zijn. Een jeu de boules partij voor senioren met ietsje teveel wijn liep gezellig uit de hand, “het bleef nog lang onrustig in Maliskamp”, en er lagen ooit meer mensen in de Kleine Wetering dan dat er nog in de rubberbootjes zaten. 

Organisatie en de kracht van improvisatie

Er blijft natuurlijk ook altijd voldoende ruimte voor improvisatie. Zo was er in 2015 een hitte-alarm en werden er nevel-douches, sponsen en extra water geregeld. Ook het aansluiten van de bar blijft elk jaar een uitdaging, en zijn er zelfs voor het drollen-opruimen 1 keer per jaar gemakkelijk vrijwilligers te vinden! 

In april 2016 nam nieuwe Maliskamper Loes Bonnemayer het stokje over van Josje Verbeeten, waardoor de continuïteit van het Zomer Event en Maliskamp Events gewaarborgd werd. Maliskamp Events valt inmiddels onder Stichting Wijkbelangen, waardoor de slagkracht is vergroot en er gemakkelijker afspraken met bijvoorbeeld Ons Trefpunt gemaakt kunnen worden. Het evenement bleef in grote lijnen hetzelfde, en ieder jaar wordt weer gewerkt aan een verrassend programma. Sinds 2017 is er ook een mooie samenwerking met Buurtmarkt Maliskamp. Zij organiseren nu de BBQ en medewerkers van Cello kijken er naar uit om mee te helpen.  

Naast het welbekende Zomer Event werden er de afgelopen jaren nog veel meer evenementen georganiseerd, zoals de Maliskampse Bosloop, het Driekoningen feest, Paas-festijn, Dierendagbeestenboel en zo worden er bij vorst nog steeds verwoede pogingen gedaan voor een ijsbaantje, was er de Driekoningen-optocht met ezel waarbij de zusters voorlazen en sinds kort ook culinaire activiteiten.

Was 10 jaar geleden het oude buurthuis Ons Trefpunt de centrale plek van waaruit alle evenementen werden georganiseerd, dit jaar strijken we weer neer in de Lijsterbeslaan, tussen speeltuin ’t Lijsterbosje en Dierenpark Maliskamp. Na 10 jaar is het Zomer Event nog steeds een groot succes. Om dat te vieren is er een speciaal lustrum programma! Kljk HIER voor het programma, en schrijf je snel in bij de Buurtmarkt Maliskamp. Jij komt toch zeker ook!

Het liefst zouden we hier iedereen noemen die de afgelopen jaren heeft meegeholpen maar dan blijft u scrollen. Zonder iemand tekort te willen doen zijn er nog een paar mensen van het eerste uur die we zeker willen bedanken voor hun advies en inzet: Miranda en Marij Geurts van Kessel en Govert Weinberg.

Het wordt weer een geweldig feest. Tot zaterdag 29 juni!

Lijkt het je leuk om mee te helpen bij de organisatie van een van de vele activiteiten? We horen het graag! Laat het weten via info@wijkmaliskamp.nl