Dierenpark Maliskamp

Dierenpark Maliskamp is al jaren een centraal middelpunt in de wijk: mooi gelegen tussen de bomen op de noord-oosthoek van de kruising Bernadettestraat – Lijsterbeslaan – Milla de Kampenstraat. Het dierenpark en naastgelegen speeltuin wordt druk bezocht door zowel wijkbewoners alsook door mensen van buiten Maliskamp.

Totaal vernieuwd: een rustpunt in de wijk

Op 6 oktober 2018 is, na anderhalf jaar voorbereiding, een maandenlange zoektocht naar sponsoren, en het werven van vele vrijwilligers, een nieuw hoofdgebouw voor het dierenpark in gebruik genomen.

Het vorige gebouw was 40 jaar oud en kende vele gebreken: lekkages, houtworm en houtrot, ongedierte, onvoldoende quarantaineruimte, onpraktisch in gebruik en het voldeed niet aan de huidige eisen voor veiligheid.

In 2013 was het dierenpark zelf al helemaal vernieuwd. Een jaar lang hebben vrijwilligers en professionals het dierenpark totaal vernieuwd. Op 23 juni 2013 is deze officieel geopend en het resultaat mag er zijn.

Populatie

De volgende dieren bewonen o.a. het dierenpark:

Knaagdieren ren: Konijnen en cavia's huppelen gezellig door elkaar of spelen in op op de konijnenburcht.
Het Cavia Hotel is bevestigd aan de muur volle met trappen en huisjes waar de cavias nieuwschierig uit kijken naar de bezoekers

Voorste weide
De voorste weide is aan de zuidzijde van het park en heeft lage hekken zodat de volgende dieren makkelijk gehaaid en bewonderd kunnen worden:

 • Diverse rassen bijzondere kippen
 • Diverse Eenden als Witte kwakers, Muskuseenden, Cairina, Pekingeend en "wilde" eend Herman (met gebroken poot)
 • Hoornloze geitjes
 • Dwerg schaapjes

Achterste weide
De achterste weide is groot en heeft hoge hekken die een paar bijzondere dieren heeft

 • Emoes. Deze stuisvogelachtige dieren komen oorspronkelijk uit Australie en zijn echte oerdieren, ze kunnen alle weersomstandigheden aan, zien er gevaarlijk uit maar zijn gewoon een beetje brutaal uit nieuwschierigheid en toch lief. 
 • Damhertjes. De bambies onder de hertjes met hun mooie stippen en schattige snoetjes: een echte trekpleister voor jong en oud

Voliere
De voliere is een lust voor oog en oor vol met prachtige vogels en zangvogels. De voliere staat in de ovaal, waar in loungebanken en picknicktafel men echt tot rust kan komen. De volgende vogels bevolken de voliere:

 • Kanaries
 • Diverse soorten parkieten: valkparkieten, Splendid, Kakariki's
 • Rijstvogels
 • Zebravinken
 • Diverse duiven als tortelduiven, turkse tortel, diamant duifjes
 • Bosfazant
 • En nog een aantal bijzondere soorten

Beheer

Het dierenpark valt, evenals de geheel nieuwe speeltuin het Lijsterbosje en wijkcentrum Ons Trefpunt, onder de Stichting Wijkbelangen Maliskamp. Beheerder Robin van Eeuwijk leidt een groep vrijwilligers die zorgen voor het welzijn van de dieren met dagelijks voederen en wekelijks onderhoud.

Onderhoud

Wekelijks worden diverse onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd, waaronder het verschonen van de hokken, vegen, uitmesten van de stallen, het verversen van water in de vijvers en onderhoud van begroeiing en de weiden.

Daarnaast dienen in voorkomende gevallen herstelwerkzaamheden of andere klussen te worden uitgevoerd, zoals bijv. bij het doorvoeren van veranderingen in de inrichting of het eventueel ophokken van dieren (zoals bij strenge winter en ziektes).

De onderhoudswerkzaamheden worden door enkele enthousiaste vrijwilligers uitgevoerd. Op werkdagen is er in de ochtenduren meestal wel een vrijwilliger aanwezig die aan het werk is.Hulp is altijd welkom!

Financiering

Het dierenpark wordt gefinancierd vanuit de Stichting Wijkbelangen Maliskamp. Middelen worden o.a. verkregen via de jaarlijkse donateursactie en collecte in de wijk, sponsoring, financiële hulp en giften door middenstanders, gemeente ’s-Hertogenbosch en anderen die een bepaalde relatie hebben met de wijk Maliskamp en/of het dierenpark zelf

Donaties zijn altijd welkom en hard nodig. U kunt uw bijdrage overmaken aan: Aan: Stichting Wijkbelangen Maliskamp IBAN: NL94RABO0184514576, BIC Code:RABONL2U Omschrijving: bijdrage dierenpark

Openingstijden

Het park heeft een wandelroute die overdag geopend is. De weides blijven gesloten, maar als er vrijwilligers zijn kunt u en uw kinderen altijd onder begeleiding toegang krijgen. De knaagdierenren is erg populair. Zaterdagmiddag is er bijna altijd wel een vrijwilliger om toegang te verlenen.

Oproep

Wie wil meehelpen om het dierenpark in stand te houden? Bijvoorbeeld door ongeveer 1 uurtje in de maand (of vaker) te besteden aan het voeren of 4-12 keer per jaar te helpen met onderhoud? Alle hulp is welkom! Enige affiniteit met dieren is natuurlijk wel nodig, maar diepgaande kennis niet, dat leer je vanzelf.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de beheerder van het dierenpark: Robin van Eeuwijk - Bestuurslid Stichting Wijkbelangen Maliskamp, portefeuillehouder Dierenpark - Telefoon 06 54 660 112 - E-mail dierenpark@wijkmaliskamp.nl  

Het volledig vernieuwde dierenpark is mede mogelijk gemaakt door deze sponsoren: