Voorzitter Stichting Wijkbelangen neemt per 1 maart afscheid

Voorzitter Wijkbelangen Maliskamp legt functie neer

ROSMALEN – Sander van der Heijden (41) is voorzitter van de Stichting Wijkbelangen Maliskamp en draagt zijn functie per 1 maart over. Hij begon in 2009 als vrijwilliger te helpen bij diverse activiteiten. Sander stapte in 2011 in het dagelijks bestuur en is sinds 2014 voorzitter van de Stichting. Deze functie gaat hij nu na vele mooie projecten overdragen aan zijn opvolger.

De Stichting Wijkbelangen Maliskamp beheert Wijkcentrum Ons Trefpunt, Speeltuin ’t Lijsterbosje en Dierenpark Maliskamp. Daarnaast organiseert ze jaarlijks diverse evenementen zoals een nieuwjaarsreceptie, een evenement rond Pasen, in de zomer een wijkfeest voor de hele wijk en activiteiten met dierendag. Deze evenementen organiseert de stichitng voor verschillende doelgroepen en met een grote groep vrijwilligers onder de naam Maliskamp Events.
Sander van der Heijden komt oorspronkelijk uit Limburg en verhuisde in verband met zijn werk naar Rosmalen. Hij wilde graag de handen uit de mouwen steken en meldde zich in 2009 bij de Wijkbelangen vereniging.

Handen uit de mouwen
Sander: “Ik vind het belangrijk om een steentje aan mijn eigen woonomgeving bij te dragen en ben in 2009 als vrijwilliger in de speeltuin begonnen. Daarna begon het balletje snel te rollen. De Maliskamp als wijk heeft tussen de 1100 en 1200 bewoners. Door de ligging is Maliskamp duidelijk aan te wijzen als een wijk met een eigen identiteit. Naast de Stichting Wijkbelangen Maliskamp is er ook nog een wijkraad. Dat is het overlegorgaan tussen de wijk en de gemeente. De Stichting Wijkbelangen waar ik nu nog voorzitter van ben is verbonden aan alle locaties en evenementen. Er werden nieuwe bestuursleden gezocht en in 2011 ben ik als bestuurslid ingestapt. In 2014 nam ik de taak als voorzitter op me en ga die taak nu weer overdragen. De afgelopen jaren hebben we veel projecten opgepakt en mooie resultaten geboekt.”

Projecten
Tussen de grote projecten door werden er uiteraard ook nog diverse kleinere zaken opgepakt. Enkele grote projecten de afgelopen jaren: in 2012-2013 werd er aandacht besteed aan de buitenruimte van het dierenpark. In 2014 een volledige renovatie van het dierenpark. En in 2018 kreeg het dierenpark een nieuw hoofdgebouw. Dit alles was niet mogelijk zonder de inzet en samenwerking van een grote groep mensen zoals de vrijwilligers, de leveranciers en de gemeente.

Nieuwe kansen
Nieuwe voorzitter, nieuwe ideeën. Sander: “Het is tijd voor wat anders en daarom draag ik per 1 maart mijn functie aan een nieuwe voorzitter over. Ik heb samen met de andere vrijwilligers gedaan wat ik kon en we hebben veel bereikt. Het bestuur is nu ook goed op orde. Op dit moment zijn alle grote projecten gedaan en is het belangrijk dat wat we nu hebben, we ook mooi proberen te houden. Er zullen altijd wel zaken zijn die onderhoud en aandacht blijven vragen. In samenwerking met Cello onderhouden twee jongens de speeltuin en het dierenpark. Zij hebben hun vaste taken en wij zijn daar blij mee. Het gras zal toch gemaaid moeten worden. We werken ook samen met Buro 3o. Dat is een dagopvang voor jongeren met autisme. Die jongeren wonen in het oude Bernadetteklooster en zij spelen een rol in de verzorging van de dieren. Er wordt zorgvuldig met de taakverdeling omgegaan en wij zijn ook ontzettend blij met deze samenwerking.”

Bernadettekerk
De Stichting Wijkbelangen heeft ook een rol gespeeld in het oplossen van de problemen met de Bernadettekerk. Sander: “Er zit nu een orgelbouwer in. Hij moet de kerk ook onderhouden. Leuk werk heeft die man. We hebben laten zien door samen de schouders onder projecten te zetten en elkaars kwaliteiten te benutten dat we projecten ook kunnen voltooien. Ik ben niet alleen voorman geweest, ik ben meewerkend voorman geweest, ik heb zelf hard meegewerkt met veel plezier en daar ben ik trots op. Jong en oud komt regelmatig samen voor leuke evenementen en het voelt goed om te zien wat je samen voor elkaar kunt krijgen. Zonder gemeente lukt dat natuurlijk niet allemaal, maar begin bij jezelf en je omgeving en probeer eerst je eigen kennis en kunnen te gebruiken. “

Bron: de Rosbode 2019-02-20