Voorbeeldproject burgerinitiatief

Vrijdag 22 augustus 2014

Voorbeeldproject burgerinitiatief nadert ontknoping

Op een plek die ruim een jaar geleden nog in de boeken stond als bouwgrond, is door enorme inzet van inwoners een compleet nieuwe speeltuin gerealiseerd.

Eén jaar geleden ontstond in de Rosmalense wijk Maliskamp (gemeente s-Hertogenbosch) het burgerinitiatief om speeltuin t Lijsterbosje, die op dat moment sterk verouderd was, te renoveren en te kiezen voor een veilige en duurzame speelplek voor een breed publiek. Wat niemand op dat moment kon weten, was dat dit project inmiddels gezien wordt als voorbeeld voor burgerparticipatie nieuwe stijl binnen de gemeente s-Hertogenbosch.

Het is de combinatie van denkkracht, daadkracht én samenwerking, waardoor dit plan tot stand is gekomen. Bestuurders en directeuren staan samen met hun poten in de modder, net zo goed als dat zij financiële plannen maken en de juridische zaken rond het project organiseren. Wellicht is het wel deze mentaliteit, die juist in deze tijd meer mogelijk maakt dan criticasters dachten.

Aanstekelijk enthousiasme, de knowhow vanuit de wijk en uiteraard doorzettingsvermogen van de inwoners heeft er toe geleid dat er een grote synergie ontstond tussen vrijwilligers, leveranciers en gemeente.

Een team vrijwilligers heeft vervolgens zon 1200 tot 1400 uur opgeofferd om bijvoorbeeld donateurs te werven en sponsoren te zoeken, maar ook het terrein op te ruimen en weer op te bouwen. Voorzitter van Stichting Wijkbelangen Maliskamp, en tevens kartrekker van de renovatie, Sander van der Heijden hierover: “De belangstelling en bereidheid tot het leveren van hulp was overweldigend! Het ging hierbij niet enkel om particulieren en bedrijven die een financiële bijdrage wilden geven maar ons ook hielpen methun kennis, materiaal, of simpelweg het leveren van extra handen tijdens deze klusdagen”.

Alle inzet en donaties hebben tot een prachtig resultaat geleid, waarmee dit burgerinitiatief met een waarde van zon €160.000,- binnen een jaar tijd gerealiseerd is voor de helft van het geld. Dit is ook niet onopgemerkt gebleven bij gemeente, leveranciers en andere volgers. De aanpak wordt gezien als een krachtig antwoord op de uitdagingen van de huidige tijd met beperkte budgetten en grote individualiteit.

Het hoogtepunt is op zaterdagmiddag 30 augustus. Belangstellenden, sponsoren en uiteraard alle inwoners uit Maliskamp zullen aanwezig zijn wanneer de wethouder sport en recreatie van s-Hertogenbosch (Huib van Olden) de poort van speeltuin t Lijsterbosje samen met de kinderen officieel zal openen. Onder het genot van een drankje kan iedereen kennis maken met de vernieuwde speeltuin en zullen enkele sponsoren zich presenteren.