Resultaat onderzoek luchtkwaliteit: bezoek informatieavond

Maandag 26 september 2022

Van januari tot en met juni 2022 is door middel van twee mobiele luchtmeetstations onderzoek gedaan naar de lokale luchtkwaliteit in Rosmalen. De luchtkwaliteit komt overeen met vergelijkbare woonomgevingen in Brabant en de waardes van alle stoffen blijven binnen de normen van de Wet milieubeheer.

 In Rosmalen wilde burger-werkgroep A59-Oost inzicht in de invloed van de A59 op fijnstof dichtbij en verderop in de woonwijk. De metingen van de mobiele luchtmeetstations hebben samen met meteorologische gegevens duidelijkheid gegeven over de lokale luchtkwaliteit en voornaamste bronnen van bepaalde stoffen.

De luchtkwaliteit voldoet aan de wettelijke norm
De luchtkwaliteit voldoet aan de wettelijke normen. Voor stikstofdioxide en fijnstof bestaan, naast wettelijke normen, ook advieswaarden van de Wereld Gezondheidsraad. De concentratie stikstofdioxide en kleinere deeltjes fijnstof (PM1 en PM2,5) voldoen op beide locaties niet aan deze advieswaarden. De concentratie fijnstof (PM10) voldoet op beide locaties wel aan deze advieswaarde.

Initiatief uit de wijken Molenhoek, Sparrenburg en Maliskamp
De snelweg A59 loopt langs deze woonwijken. Op initiatief van bewoners is er een verzoek bij de Provincie ingediend om een extra meetpunt te plaatsen.
De provincie Noord Brabant beschikt sinds kort over een meetwagen die hiervoor kan worden gebruikt. Een half jaar heeft deze meetwagen gestaan op het grensgebied Molenhoek Sparrenburg

Er is een informatieavond voor de bewoners van Molenhoek, Maliskamp en Sparrenburg.
Georganiseerd door de provincie en de gemeente.

Wanneer:  20 oktober 2022

Aanvang: 19.30 u met inloop v.a. 19.00 u
Waar Ons Trefpunt, in Maliskamp, Sint Jozefstraat 1, 5248 AT

Aanmelden via yoerak@gmail.com vóór 5 oktober

Meer informatie op website prov. Noord Brabant KLIK HIER

Downloads:

Rapport Luchtkwaliteit Rosmalen 2022

Eindrapport Fijnstof Rosmalen 2022