Kleurencirkel krijgt een opknapbeurt

Vrijdag 16 april 2021

Onderstaand bericht stond in het Brabants Dagblad van 15 april 2021

"Veel mensen worden vrolijk van al die kleuren op het ronde muurtje op de rotonde. Het geeft ze een positief gevoel”,  zegt Ignace Schretlen. De kunstenaar uit Maliskamp ontwierp zo’n tien jaar geleden het kunstwerk de ‘Kleurencirkel A59' tussen Maliskamp en Rosmalen-Oost boven de tunnelbak van de autoweg tussen Den Bosch en Oss. 

Het één meter hoge muurtje wordt vanaf maandag 19 april flink gerenoveerd. De verf is door roest- en regenwater, uitlaatgassen en een aantal botsingen tegen het muurtje niet mooi meer. ,,Vorig jaar is er een vrachtwagen met aanhanger tegen ‘mijn’ kunstwerk gereden”, aldus Schretlen. 

Het beton is beschadigd en sommige kleurvlakken zijn volgens Schretlen provisorisch machinaal gerepareerd. De kleuren op het grijze muurtje werden in 2013 door kunstenaar Charles Popelier en een collega met de hand geschilderd. 

De kleurencirkel boven de A59 is ruim tien jaar geleden bedacht. ,,Mijn vrouw en ik vonden het toen door de geluidswallen te grauw-wit in de omgeving van de tunnelbak”, legt Schretlen uit. ,,Het was eerst de bedoeling om iets met bloembakken of keramiek te ontwerpen. Het is uiteindelijk het muurtje met 22 kleuren geworden. Het kunstwerk moest destijds kerkdorp Maliskamp en de wijken Sparrenburg en Molenhoek met elkaar verbinden. Een cirkel vormt een eenheid. Elke ‘identiteit’ z’n eigen kleur.”

Die kleuren vloeien - zoals bij een regenboog - over in elkaar. Schretlen: ,,Ik heb ook rekening gehouden met de plek van de kleuren in de muur. Het paars-violet van het lijden bijvoorbeeld aan de zijde van de voormalige Bernadette-kerk in Maliskamp. Harmonische kleuren zonder dat er één kleur echt uitspringt.” 

De kleuren bieden ook tegenwicht aan het sombere zwartbronzen monument ‘Wiel van Rosmalen’ van kunstenaar Armando dat onder meer het slagveld in de oorlog en het rad van de geschiedenis symboliseert. Het staat dicht bij de rotonde op een  zandverstuiving aan de kant van Rosmalen-Oost. ,,Het wiel  staat stil”, zegt Schretlen. ,,Het verkeer rijdt verderop langs de kleurencirkel over de rotonde en raast in de tunnelbak onder de cirkel door.”  

Schretlen: ,,Ik had als kind al iets met deze locatie. Vroeger vond ik het al een mooie open en lichtgevende plek in de voormalige Graafsebaan. Twee jaar geleden kwamen in de buurt van de kleurencirkel bij een ernstig auto-ongeluk drie jongeren uit Portugal om het leven. Dat ongeval heeft mij erg beziggehouden. De omgeving bij de tunnelbak speelt vaak een grote rol in mijn leven.” 

De kleurencirkel wordt volgende week weer met de hand beschilderd door de Bossche kunstenaar Charles Popelier. ,,Het muurtje met 22 kleuren is ooit bijgewerkt op een manier zoals een huisschilder het doet. Dat snap ik. Maar het muurtje is meer een kunstproject dan een gewone rotonde van Rijkswaterstaat zal ik maar zeggen.”  

De cirkel moet 23 april worden opgeleverd.

Bron: BD 15 april 2021