Kapel Maliskamp gaat er komen

‘Gotisch’ kapelletje voor Maliskamp

Een eigen kerk heeft Maliskamp niet meer, want in de Bernadettekerk huist al enige tijd een orgelbouwer. Maar op het kerkhof komt nu een kapel, waarvan het ontwerp voor het eerst werd getoond in de wijkraadsvergadering van 23 oktober jongstleden. 

Het was een hard gelag voor de wijkbewoners toen bijna twintig jaar geleden het besluit viel dat de Bernadettekerk gesloten werd en de Laurentiuskerk de parochiekerk werd.  Het parochiebestuur beloofde toen dat het kerkhof en het dierenparkje (op grond van de kerk) in ieder geval behouden zouden blijven. Ter compensatie zou van de opbrengsten van de verkoop van de kerk ook een kapel worden gebouwd op het kerkhof zodat parochianen en wijkbewoners een bezinningsplek behielden.

De grond van het dierenparkje is intussen eigendom van de stichting Wijkbelangen en bovendien is onlangs een nieuw dierenverblijf in gebruik genomen. Op de kapel was het wat langer wachten, maar tijdens de wijkvergadering werd duidelijk dat vrijwel alle hobbels nu zijn genomen. De welstandscommissie van de gemeente is ook akkoord met het ontwerp. Daarom kon architect Paul Sloven het ontwerp toelichten (presentatie is HIER te downloaden). Sloven is geboren en getogen in Rosmalen, maar houdt al jaren kantoor in Kerkdriel. ,,Het is mijn eerste ontwerp voor een kapel",  zei Sloven desgevraagd. En daarin is duidelijk de verwijzing naar gotische (kerk)bouwkunst herkenbaar.

De kapel komt op de plek van de berging waar vrijwilligers nu hun gereedschap bewaren om het kerkhof te onderhouden. ,,Dat is namelijk de enige plek waar 3 meter hoog gebouwd mag worden", zei Sloven.  De kapel wordt 4 meter breed en 5 meter diep en uitgevoerd in hout, dat in de loop der tijd in kleur vergrijst. De binnenkant wordt wit geschilderd. Aan de voorkant is de kapel open.  De gesloten achterkant heeft lichtstroken in de vorm van een kruis. Het achterste deel in de kapel wordt afgesloten met een hekwerk. 

De bouw kan starten zodra de financiering helemaal rond is, aldus een woordvoerder van de parochie.

Bron: BD