Huisje afgebrand vijver Coudewater

Maandag 18 april 2022

Op zondag 17 april 2022 (eerste Paasdag) heeft er brand gewoed in het verblijf van de Redding Brigade Rosmalen aan het meertje langs de Peter de Gorterstraat. Het gebouw moet als verloren worden beschouwd.

Meer berichtgeving via:

DTV 17 april 2022

BD 17 april 2022 (Premium)

Foto's credit Edwin Lourenssen.

Bron: BD 17 april 2022 (premium):

Oude zwembadhuis van Coudewater in Rosmalen gaat in vlammen op: ‘Pure nostalgie verdwijnt’

Het voormalige zwembadhuis van Coudewater in Rosmalen ging zondagavond in vlammen op. Het huidige clubhuis van de Redding Brigade Rosmalen aan de Peter de Gorterstraat viel door de brandweer niet meer te redden. De brand is mogelijk aangestoken. 

Vanachter het lint van de brandweer staan ze toe te kijken, voorzitter Peter Dona en bestuurslid Bas van Nuenen van de Redding Brigade Rosmalen (RBR). ,,Heel pijnlijk dit”, zegt Dona, kijkend naar het clubhuis van zijn zwemvereniging dat in lichterlaaie staat. ,,Het is pure nostalgie. Vroeger was dit het zwembadhuis van Coudewater", doelt hij op het instituut voor psychiatrie dat in de buurt zat. Volgens Dona werd er tot een jaar of vijf terug nog gezwommen door mensen van Coudewater. ,,Niet eens zo lang geleden dus.” 

Het huisje staat bij een natuurvijver in het buitengebied van Rosmalen op landgoed Coudewater, waar vroeger cliënten en personeel van het instituut zwommen. Het gebouwtje werd rond 1930 gebouwd. ,,Coudewater gebuikte dit zwembadhuisje als kleedkamers. En naast het gebouw stonden een duikplank en glijbaan.” 

De Redding Brigade Rosmalen maakte al zo'n 35 jaar gebruik van het gebouw. Veel materialen van waarde stonden er niet meer in, geeft Dona aan. ,,Er is een paar keer ingebroken, vandaar dat we zo min mogelijk waardevolle spullen achterlaten in ons clubhuis.” In 2018 werden nog onder meer reddingsboten, motoren en een trailer gestolen. 

De brandweer schaalde zondag na de melding rond 18.00 uur snel op naar een middelbrand. Bij aankomst van de hulpdiensten stond het gebouw al in lichterlaaie. 

Het rieten dak van het pand brandde volledig af. Ook in het gebouw zelf waren vlammen te zien. De rook die vrijkwam, trok over de snelweg A59. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, de politie sluit brandstichting niet uit. Kortsluiting is vrijwel onmogelijk, aldus bestuurslid Van Nuenen. ,,Er stond niets aan. Kortsluiting is volgens ons uitgesloten.” 

Eigendom Brabants Landschap
Het verwoeste pand is sinds vorig jaar eigendom van het Brabants Landschap, dat het overnam van GGZ Oost Brabant. ,,We wilden het gaan restaureren", meldt beheerder Theo Quekel van het Brabants Landschap. Ook hij werd gebeld na de brand. 

Quekel heeft nog geen idee wat er nu gaat gebeuren met het gebouw. ,,Het lijkt erop dat er toch wat behouden blijft. We gaan denk ik eerst maar eens kijken of het gebouw nog te herbouwen is. Het hangt ervan af hoe goed het casco nog is.” En anders? ,,Geen idee", reageert Quekel. 

Ook Dona heeft nog geen enkel idee hoe het verder moet met zijn club. ,,Je hebt niet zo maar een nieuw clubgebouw.” De zwemvereniging, die zo'n 200 leden telt, maakte een à twee keer in de week gebruik van het clubhuis. ,,We gebruiken dit voor lessen, trainingen en vergaderingen. En een keer per jaar hebben we een landelijke jeugddag. Ook dan zwemmen de kinderen in deze vijver.” 

‘Ik loop hier vaak met de hond’
Iets verderop staan omstanders te kijken naar de brand. Jack Pardoel is een van hen. ,,Ik woon hier hemelsbreed een meter of honderd vandaan", zegt hij. ,,Ik loop hier vaak rond met de hond. En ga er nog wel eens een kop koffie drinken. Echt zonde dat dit gebouwtje er straks niet meer is. De vijver is nog steeds officieel zwemwater.” 

Pardoel weet nog goed dat het voor het zwemmen in de vijver werd gebruikt. ,,Ik kan me de buitenplank en de douches nog goed herinneren. Echt een stukje nostalgie dat verdwijnt.”