Golfclub Rosmalen krijgt nieuwe baan en clubhuis

Dinsdag 08 september 2020

De Golfclub Rosmalen, ingesloten tussen Landgoed Coudewater en Maliskamp, heeft grootse plannen. Er worden 9 nieuwe holes aangelegd, waarvan de eerste 7 eind september 2020 reeds klaar zijn voor gebruik. Daarna gaat men aan de slag met de resterende 2 holes, en wordt er ook een nieuw clubhuis gebouwd, dat geheel gefinancierd wordt door de 600 leden. Daarmee komt een einde aan de onduidelijkheid over de positie van die golfclub, die het terrein voor 30 jaar heeft gepacht.

Een belangrijk aspect in de aanleg van de nieuwe golfbaan is de behoud van de natuur en ecologie, en de openbaarheid van het terrein.

Onderstaand een artikel van de Bossche Omroep 3 september 2020

Vaste locatie voor Golfclub Rosmalen
   
Golfclub Rosmalen staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Al sinds de oprichting in 1992 golft de vereniging op een tijdelijke locatie. Eerst naast de hockeyclub in Maliskamp en later op de huidige locatie op Landgoed Coudewater. Maar ook dat is tijdelijk, met het oog op het nieuwe bestemmingsplan van het Landgoed. Verhuizen hoeft de golfclub nauwelijks. De baan verschuift alleen op richting Maliskamp en het clubhuis komt halverwege de Peter de Gorterstraat en gaat dan Golfclub Landgoed Coudewater heten.

Peter de Kubber (66) is sinds 2014 voorzitter van Golfclub Rosmalen. Hij is in 1996 lid geworden omdat golfen de ideale sport is die mannen en vrouwen van elk niveau samen kunnen beoefenen. “Een groot voordeel van Rosmalen is, dat er veel mogelijkheden zijn om te spelen wanneer het jou uitkomt. De huidige golfbaan van Rosmalen is niet gemakkelijk, omdat elke slag in feite goed moet zijn om punten te scoren. Bij een grote baan kun je een slechte slag soms herstellen”.

Twee keer negen is ook achttien
Golfclub Rosmalen is ontstaan vanuit de hockeyclub. De eerste golfbaan lag dan ook naast de hockeyvelden op het sportveld Maliskamp. Toen de hockeyclub ging uitbreiden moest de Golfclub iets anders zoeken. In goed overleg met de gemeente is de huidige locatie op Landgoed Coudewater op de tekentafel terecht gekomen. In eerste instantie wilde de club een 18-holesbaan, maar zowel de gemeente als provincie wilden daar niet aan meewerken. De keuze werd een 9-holesbaan. Achteraf heeft Peter daar geen spijt van, want het parcours van negen holes is gelijk aan circa anderhalf uur sporten. “Voor jong en oud is dat net een prima tijdsbestek. En wie achttien holes wil spelen, kan twee keer negen holes lopen”.

Wedstrijden
Golfclub Rosmalen is vooral een vereniging van en voor de leden waar de Bourgondische gezelligheid voorop staat. Maar er worden ook al veel wedstrijden georganiseerd voor heren, dames, senioren en jeugd. “De huidige baan is nog geen echt wedstrijdbaan, volgens de richtlijnen van de Nederlandse Golf Federatie, maar dat wordt de nieuwe 9-holesbaan wel. Dan kan er ook in competitieverband gespeeld worden, als voldoende leden daar interesse voor hebben”.

Flora en fauna
De moeilijkste opgave voor het aanleggen van de nieuwe baan was de aanleg in een natuurgebied. Er worden dan – terecht - veel eisen gesteld aan de flora en fauna. Zo moest er voor de dassen een nieuwe dassenburcht worden gegraven op het terrein. Golfclub Rosmalen is daarnaast ook nog duurzaam verantwoord. De baan wordt op een milieuvriendelijke wijze onderhouden waarbij geen pesticiden gebruikt worden. Als het weer meezit – en dat doet het tot nu toe – kan de nieuwe baan in oktober in gebruik worden genomen. De nieuwe golfbaan is dan nog niet volledig klaar. Twee holes en de driving range van de huidige golfbaan moeten nog worden aangelegd. In oktober is de bouw van het nieuw clubgebouw gepland. De feestelijke officiële opening wordt medio 2021 verwacht.