Gewijzigde afvalinzameling update januari 2024

Zondag 07 januari 2024

Gewijzigde afvalinzameling!  Check de afvalkalender of de Afvalstoffendienst app. 

Vanaf maandag 5 februari 2024 verandert de afvalinzameling in de gemeente ’s-Hertogenbosch. De Afvalstoffendienst haalt vanaf deze datum het PBD (plastic verpakkingen, blik en drankkartons) aan huis op. Zo’n 36.000 huishoudens krijgen hiervoor een minicontainer (=kliko) met oranje deksel. Het restafval in de grijze container halen we vanaf die datum één keer per drie weken op. 

Uitzetten containers voor PBD (update 17-1-2024)
In de week van 5 februari 2024 ontvang je een minicontainer (= kliko) voor PBD. Het bedrijf Inovim zet deze container bij je woning neer. Je hoeft hier niet voor this te blijven. Je adres vind je op het etiket aan de zijkant van de container. Huishoudens hebben hiervoor een brief in de bus gekregen met meer informatie (zie onderaan deze pagina). En een kaart waarop staat welk afval in welke container hoort (zie afbeeldingen onderaan deze pagina). 

Extra rondje restafval
Om iedereen een “frisse” start te geven, leegt de Afvalstoffendienst de grijze container voor restafval een keertje extra. Donderdag 1 februari legen we in Maliskamp de grijze container voor restafval in plaats van de groene container voor GFT. 

Andere inzameldagen
Na 5 februari 2024 rijdt de Afvalstoffendienst haar nieuwe routes. Kijk voor alle juiste inzameldagen op de afvalkalender via www.afvalstoffendienst.nl. Of download de Afvalstoffendienst app. 

Teruggeven container voor PBD
Een extra container, dat is even wennen. Maar je hebt deze container voor PBD echt nodig. Vanaf 5 februari 2024 legen we de grijze container voor restafval nog maar één keer per drie weken. Gebruik de nieuwe container voor PBD een tijdje en ervaar het gemak. Niet sjouwen met PBD naar de ondergrondse container maar gemakkelijk aan huis je afval scheiden. 

Besluit je uiteindelijk dat je deze container toch niet wilt gebruiken? Geef dit dan na 1 september 2024 bij ons aan. We halen de container dan weer bij je op. Eind augustus 2024 ontvang je een brief van de Afvalstoffendienst waarin staat hoe je dit kan doen. Wacht op deze brief.  

Meer info lees je op www.minderrestdatkanbest.nl.

Extra info (achterkant brief):

Hoe ziet de nieuwe container er uit?
Je krijgt een minicontainer (= kliko) van 240 liter; grijs met oranje deksel.

Wat mag er in de container voor PBD?
In deze container gaan plastic verpakkingen, blik/metalen verpakkingen en drankkartons (bijv. melk-en yoghurtpakken).

Waarom krijg ik een container voor PBD?
We maken in onze gemeente gemiddeld zo'n 216 kilogram restafval per inwoner per jaar. Dit afval verbranden we. Dit kost veel geld en is niet goed voor het milieu. Door ons afval beter te scheiden houden we minder restafval over. Gemiddeld bestaat ons restafval nog uit zon 55% PBD. Jammer, want een groot deel van het PBD kunnen we prima recyclen. De nieuwe container met oranje deksel helpt je je afval beter te scheiden.

Mag ik deze container nog weigeren?
Vanaf 5 februari legen we je grijze container met restafval nog maar één keer in de drie weken. Dit betekent dat je de container voor PBD echt nodig hebt. Gebruik deze nieuwe container een tijdje en hopelijk zie je het gemak er van in. Niet sjouwen met PBD naar de ondergrondse containers maar gemakkelik aan huis je afval scheiden.

Besiuit je uiteindelijk dat je deze container toch niet wilt gebruiken? Dan kan je dit na 1 september 2024 bij ons aangeven. We halen de container voor PBD dan weer bij je op. Eind augustus 2024 ontvang je een brief van ons waarin staat hoe je dit doet. Wacht op deze brief.

Let op: we blijven ook na 1 september je restafval één keer in de drie weken ophalen.

Kan ik deze container wisselen voor een kleiner formaat?
Nee, we gebruiken alleen containers van 240 liter. PBD weegt weinig waardoor een kleinere container makkeliker omwaait en een kleine container is lastiger te legen.

Blijven de ondergrondse containers voor PBD bij supermarkten bestaan?
Ja! Je vindt ze bij supermarkten en winkelcentra. Mocht je besluiten om de container voor PBD na september 2024 in te leveren, dan breng je je PBD naar deze ondergrondse containers.

1 x 3 weken restafval, dat red ik toch nooit?
We begrijpen dat het even wennen zal zijn. Maar het kan echt! Door alleen al je PBD in de nieuwe container te doen, scheelt je dit veel ruimte in je grijze container.

1 × 3 weken restafval, dat zorgt toch voor overlast?
Stank en maden ontstaan door etensresten en dan vooral vlees- en visresten. Dit afval mag allemaal in de groene container, want dit composteren we. Deze container legen we één keer per twee weken. Let wél goed op hoe je vlees- en visresten weggooit. Zeker in de zomermaanden.