Evy zamelt geld in voor jonge kankerpatienten

Zondag 18 april 2021

Foto homepage © copyright Marc Bolsius

Onderstaand bericht stond in het Brabants Dagblad van 16 april 2021

9-jarige Evy heeft centimeters haar gespaard voor zieke kinderen die kaal worden door chemo
ROSMALEN - Bij het afscheid van haar zieke tante, dacht de 9-jarige Evy Jansen ineens: ik ga mijn haar doneren. Toen ze hoorde wat het kostte om een pruik van dat haar te maken, wilde ze meer doen. En dat is gelukt. 

Tante Renate. Daar begon het allemaal mee. Na de geboorte van haar dochtertje, bleek ze ernstig ziek. ,,Ze had darmkanker met uitzaaiingen,” vertelt Evy, ,,en ze werd ook kaal.” Evy vond het niet eng dat haar tante ziek was. “Ze was heel open en deed heel normaal. Ook toen ze haar haren begon te verliezen. Ze maakte er zelfs grapjes over.”

Al snel bleek dat haar tante niet meer zou genezen. Op het moment van afscheid in februari 2020, verraste Evy zowel haar ouders als haar tante. “Ze vertelde dat ze haar haren ging doneren. Niemand had dat verwacht, maar het was wel heel mooi om te horen.” En het was niet zo maar een idee, want de haren van Evy waren nog niet lang genoeg. ,,Ik wilde per se mijn haren doneren aan stichting Haarwensen. Zij maken pruiken voor kinderen die door ziekte hun haren zijn verloren. Bij kinderen zijn er strengere eisen. Zo moet het haar dertig centimeter lang zijn. Meisjes willen vaak toch graag een pruik met lange haren,” legt ze uit. En dus moest er gespaard worden en geknipt. ,,Het moet wel gezond haar zijn, dus alle dode puntjes moesten er elke keer af.”

Er werd het hele jaar door gemeten en in februari was daar eindelijk de mijlpaal. ,,Toch hebben we het nog even laten groeien. Voor de zekerheid. Het zou zonde zijn als het net niet lang genoeg was. Op 22 april laat ik mijn haren knippen. Wat overblijft, komt net onder mijn oren.”

Op zich was het doneren van haar haren al een goed doel op zich, totdat Evy drie weken las hoeveel het geld het kost om zo’n pruik te laten maken. ,,Dat is wel 1500 euro! Dus toen bedacht ik dat ik ook geld in wilde zamelen.” In eerste instantie vroeg ze haar ouders of ze een tikkie wilden sturen naar familie. ,,Maar wij vonden: als je geld wil, moet je er ook voor werken.” 

Dat vond Evy geen punt. Zelf bedacht ze dat ze lege flessen in kon gaan zamelen. ,,Op school hield ik een spreekbeurt over stichting Haarwensen. De juffen waren zo enthousiast dat er op school ook een inzamelpunt kwam.”

En niet alleen school was enthousiast. Ook de buren. En de buren van de buren. En de mensen uit de straat erachter. ,,We waren daar best een beetje door overdonderd,” vertelt moeder Anneke, ,,we hadden gedacht een klein bedrag in te zamelen, maar het werd steeds groter.” Zelfs de Albert Heijn in de Molenhoekpassage gaat een zuil neerzetten waar klanten hun emballagebonnen kunnen doneren. 

Inmiddels is er 800 euro opgehaald. Evy is niet meer te stoppen. ,,Nu wil ik ook de 1500 euro halen! Ik heb zelfs vriendjes die geld uit hun spaarpot halen of zelf klusjes gaan doen en dan het geld aan mij geven. Dat bedenken ze allemaal zelf.” Ze is blij en trots. “Toen ik die zak met flessen zag, dacht ik echt: wauw!” Haar ouders vinden het heel knap. “Ze heeft het echt zelf bedacht. We hadden nooit verwacht dat mensen zo zouden meeleven.”

Als de actie achter de rug is op 22 april, wil Evy best nog wel een keer haar haren laten groeien voor een pruik. “Maar dan ga ik niet ook nog geld inzamelen. Het is leuk,  maar toch best veel werk,” lacht ze. 

Bron: BD 16 april 2021

Heb je geen lege statiegeld flessen, maar wil je Evy's actie wel steunen? Dat kan! Doneer dan rechtstreeks via www.haarwensen.nl/doneren onder vermelding van Evy's actie. Namens Evy hartelijk dank voor alle donaties.