Landgoed Coudewater

GGZ Oost Brabant heeft met Van Wanrooij Projectontwikkeling BV uit Geffen een overeenkomst gesloten voor de verkoop van het Landgoed Coudewater. Naar verwachting zal begin april de overdracht van het landgoed bij de notaris plaatsvinden. 

Het Landgoed Coudewater is sinds 1870 in gebruik als psychiatrische inrichting. Het landhuis, dat in de huidige vorm een 19e-eeuwse architectuur vertoont, is gelegen in een zeer fraai park in landschapsstijl. Het gebouw is het restant van het middeleeuwse klooster Mariënwater dat hier omstreeks 1437 werd gesticht. 

Het in landschapsstijl aangelegde park van Coudewater telt vele monumentale bomen (meer dan 80% van alle monumentale bomen in s-Hertogenbosch staat op het landgoed), een grote vijver en een ijskelder. Ook een golfbaan en diverse bedrijfsgebouwen zijn er gevestigd.

De gemeenteraad heeft op 11 oktober 2016 Structuurvisie Landgoed Coudewater vastgesteld. Door ingrijpende veranderingen in de zorg en de financiering ervan heeft GGZ Oost-Brabant ervoor gekozen om haar zorg te verplaatsen naar andere locaties in de regio. Met het oog daarop wil ze nu een toekomstperspectief voor haar landgoed schetsen. Onzekerheden in de markt en in de zorg, behoefte aan flexibiliteit, voldoende zekerheid voor marktpartijen, maar ook borging van de kwaliteit van het landgoed maken een structuurvisie noodzakelijk. Een structuurvisie die reële opties voor de toekomst laat zien.

Meer info: https://www.s-hertogenbosch.nl/ruimtelijkeplannen/ruimtelijke-plannen-in-procedure/structuurvisie-coudewater.html